F*CK FAST FASHION

CE ESTE FAST FASHION?

Fast fashion este "rapid" în mai multe sensuri: schimbările în modă sunt rapide, ritmul de producție este rapid; decizia clientului de a cumpăra este rapidă; livrarea este rapidă; iar hainele sunt purtate rapid – de obicei doar de câteva ori înainte de a fi aruncate.

În esență, modelul de afaceri fast fashion se bazează pe faptul că consumatorii cumpără în mod constant mai multe haine. Mărcile atrag consumatorii oferind articole vestimentare extrem de ieftine (de exemplu, bikini-ul de 1 liră de la Missguided) și game noi care se schimbă constant.

Ethicalconsumer.org
ŞTIAI CĂ?
"Vânzările de îmbrăcăminte s-au dublat de la 100 la 200 de miliarde de unități pe an, în timp ce numărul mediu de purtări al unui articol a scăzut cu 36% în total."

- EARTH.ORG, IULIE 2022

ÎN SPATELE STRATEGIEI LOR DE MARKETING

Marketingul este concentrat în principal pe femeile din generația „GEN Z” - cele născute la sfârșitul anilor 1990.

Retailerii folosesc puterea rețelelor sociale și strategii inteligente de influenceri pentru a aduce pe piață cele mai noi tendințe. Prin conținut generat de utilizatori, axat pe comisioane, provenit din recenzii video pe TikTok și YouTube, aceștia folosesc puterea recomandărilor din partea influencerilor de încredere pentru a-și vinde produsele.

Cu o experiență de utilizare de top și o prezență pe mai multe canale, urmăritorii sunt la doar câteva clickuri distanță de a achiziționa cele mai recente tendințe.

Dar de ce este Fast Fashion-ul rău?
IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI
EMISII DE CARBON

Producția de îmbrăcăminte este responsabilă pentru peste 10% din emisiile de carbon la nivel mondial. Emisiile din industria îmbrăcămintei sunt mai mari decât cele din transportul aerian.

Luând în considerare întregul ciclu de viață al unui articol vestimentar, de la producție la transport și, în final, ajungând la groapa de gunoi, în total, industria modei eliberează anual 1,2 miliarde de tone de emisii de carbon.

"Emisiile de carbon [din modă] sunt în centrul încălzirii globale, ceea ce înseamnă că fiecare tonă de CO2 eliberată în atmosferă face planeta noastră din ce în ce mai greu de locuit."

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI
UTILIZAREA APEI

"Industria modei se numără printre industriile cu cel mai mare consum de apă—aproximativ 79 de miliarde de metri cubi pe an. Un singur tricou necesită până la 2.720 de litri de apă, iar aproximativ 3.781 de litri sunt necesari pentru o pereche de blugi."

ŞTIAI CĂ?
Conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, 20% din apele uzate la nivel global provin din vopsirea textilelor. Deoarece cea mai mare parte a producției are loc în țări cu reglementări mai puține, apele uzate ajung adesea în râuri și mări.

-UN ENVIRONMENT PROGRAMME, IUNIE 2021

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI
POLUAREA APELOR

"[Retailerii de fast fashion folosesc] materiale despre care se știe că conțin niveluri ridicate de substanțe chimice periculoase, cum ar fi plumbul, perfluoroalchilii (PFA) și ftalații. Acestea sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor și cauzează daune grave atunci când sunt eliberate în mediu."

ALIMENTAREA SUPRACONSUMULUI

Ciclu de tendințe al retailerilor de fast fashion este extrem de scurt.

Până când o nouă comandă ajunge la ușa unui client, fast fashion deja promovează microtendințe prin canalele lor sociale, împingând consumatorii către următoarea modă pe termen scurt.

Acest lucru alimentează supraconsumul de îmbrăcăminte, rezultând în: creșterea impactului asupra mediului și a deșeurilor textile.

„Site-urile de modă cu vânzare cu amănuntul adaugă stiluri noi la prețuri incredibil de mici, normalizând supraconsumul.”

-The Guardian, APRILIE 2022

MUNCĂ

„Industria modei rapide a fost de mult timp complice într-un sistem care plătește muncitorii sub nivelul de subzistență pentru a maximiza profiturile. Acest model de afaceri, care se concentrează pe vânzarea unor cantități enorme de îmbrăcăminte la costuri nesustenabile, a adus din ce în ce mai puține beneficii celor care le creează direct.

Condițiile de muncă sunt precare, neigienice și nesigure, deoarece un număr mare de ateliere de tip sweatshop se află în națiuni sărace, cu legi ale muncii slabe și cu un control guvernamental redus; în consecință, dacă muncitorii încearcă să-și revendice drepturile sau să îmbunătățească condițiile de muncă, riscă să își piardă locurile de muncă. Muncitorii din industria textilă sunt obligați să lucreze între 14 și 16 ore pe zi, șapte zile pe săptămână.”

- EARTH.ORG, OCTOMBRIE 2022

RETURURI

„Retailerii produc cantități uluitoare de articole de modă extrem de ieftine și de unică folosință. Deoarece hainele sunt atât de ieftine, majoritatea retururilor probabil ajung în gropile de gunoi, deoarece ar costa mai mult să fie repuse în circulație.”

-GREENPEACE, IUNIE 2022

CE POŢI FACE?
Fashion Revolution realizează anual un Index de Transparență în Modă, care evaluează 150 dintre cele mai mari branduri de modă din lume.
Vezi aici.

De asemenea, poți folosi aplicații precum GoodOnYou pentru a căuta branduri specifice care au fost evaluate pe baza unor factori precum modul în care își tratează angajații, impactul pe care îl au asupra mediului și animalelor, și altele.
    Moda este o parte fundamentală a culturii și identității umane. A trivializa moda prin încurajarea consumatorilor să NU mai cumpere haine limitează capacitatea modei de a împuternici individualitatea. Cu toate acestea, impactul modei asupra mediului și încălzirii globale este resimțit în întreaga lume. Consumatorul are puterea de a recunoaște actorii răi, de a cumpăra de la surse alternative sustenabile și de a participa la economia circulară. Totul ține de la cine cumperi și ce cumperi.
      Lista noastră de 7 puncte pentru un CUMPĂRĂTOR SUSTENABIL:

      1. Cumpără vintage sau second-hand
      2. Închiriază haine
      3. Dacă cumperi nou - cumpără de la branduri sustenabile de calitate
      4. Cumpără conștient - înțelege ce și de ce cumperi
      5. Durabilitate - alege haine care pot rezista în timp
      6. Participă la economia circulară - vinde-ți lucrurile vechi pe Vinted / OLX, reciclează hainele cu reciclatori autorizați
      7. NU CUMPĂRA FAST FASHION!